logo

CSRD a ESRS přehledně: Jak se neztratit v nových standardech  

Untitled Design 3

Dne 5. ledna 2023 vstoupila v platnost Evropská směrnice o podávání zpráv podniků o udržitelnosti CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která nahradila předchozí směrnici o povinném nefinančním reportingu firem (NFRD). CSRD stanovuje právní rámec a povinnosti firem pro reportování. ESRS, European Sustainability Reporting Standards, neboli Evropské standardy pro vykazování udržitelnosti, jsou pak klíčovým dokumentem, který stanovuje povinné standardy, podle kterých firmy budou podávat své zprávy o udržitelnosti. Podívejme se nyní na obě povinnosti do většího detailu. 

Co se skrývá za zkratkou CSRD? 

CSRD je dalším důležitým kamenem v mozaice řešení pro dosažení ambiciózních cílů stanovených v Zelené dohodě pro Evropu a balíčku Fit for 55. Tyto cíle mají zaručit udržitelnou a spravedlivou transformaci evropské ekonomiky, včetně vytvoření investičních příležitostí v hodnotě bilionů korun. Aby finanční aktéři mohli uvědoměle rozhodovat ve prospěch udržitelných investic, musí mít přístup k přesným a standardizovaným datům v oblasti ESG reportingu. Zveřejňování dat, stanovování strategií a monitorování pokroku v oblasti environmentálních a sociálních dopadů činnosti firmy bude teď povinné pro mnohem širší spektrum firem. V minulosti se povinný nefinanční reporting týkal pouze dvaceti velkých korporací; nyní CSRD rozšiřuje tuto povinnost na více než 1000 firem v České republice. 

Týká se to i vaší firmy? 

CSRD se týká společností, které splňují minimálně 2 ze 3 kritérií: čistý obrat vyšší než 40 milionů EUR, více než 250 zaměstnanců nebo aktiva v rozvaze vyšší než 20 milionů EUR. 

Co bude nutné reportovat? Podívejme se na ESRS standardy 

I přes současnou dostupnost informací o udržitelnosti je zřejmé, že jsou často nedostatečné. Firmy často opomíjejí klíčové informace, které jsou pro investory a další zainteresované strany klíčové. Tyto údaje mezi společnostmi nelze snadno porovnávat, což vytváří nejistotu u uživatelů těchto informací, zejména u investorů, kteří nevědí, zda jim mohou věřit. 
Proto dne 31. července 2023 EU přijala standardy podávání zpráv o udržitelnosti. Cílem ESRS směrnice je vytvořit transparentní prostředí a významně zvýšit kvalitu nefinančního reportingu. Veškerý rozsah standardů je uveden v nařízení Evropské Komise, níže uvádíme klíčové body. 
V současné době jsou k dispozici 12 standardů; v budoucnu se očekávají specifické standardy pro jednotlivé sektory s významnými dopady na klima a životní prostředí, které Komise připraví prostřednictvím tzv. delegovaných aktů. 

Další důležité aspekty ESRS: Dvojí materialita 

Standardy ESRS 1 a 2 jsou povinné pro všechny firmy, které spadají pod směrnici CSRD. Ostatní standardy a jednotlivé požadavky budou podléhat posouzení relevance pro danou firmu (materiality assessment). To znamená, že společnost bude vykazovat pouze relevantní informace a může vynechat informace, které nejsou klíčové pro její obchodní model a činnost. Posuzování relevance není dobrovolné a podléhá externímu ověření. Například, pokud firma dospěje k závěru, že změna klimatu nemá významný dopad na její působení, bude muset zveřejnit podrobnou důvodovou zprávu. Tento požadavek odráží skutečnost, že změna klimatu má rozsáhlé a systémové dopady na celou ekonomiku. 

Dvojí materialita sleduje nejen dopad firmy na životní prostředí, ale i to, jak měnící se životní prostředí ovlivňuje působení firmy a jaké rizika představuje. První typ informací je primárně zaměřen na veřejnost, spotřebitele a zaměstnance, druhý typ je zejména důležitý pro investory. Posuzování relevance jednotlivých jevů je v souladu se SFDR. Samotné hodnocení může probíhat pomocí dotazníkového šetření klíčových zainteresovaných stran spolupracujících s firmou. 

Mezi další důležité aspekty ESRS patří skutečnost, že zprávy podávané podle ESRS budou podléhat auditu, musí být připraveny digitálně a strojově čitelně a být označené příslušnými štítky. ESRS byly vytvořeny za účelem zlepšení srovnatelnosti mezi firmami, zvýšení jejich konkurenceschopnosti a vytvoření rovných podmínek pro všechny. Dlouhodobě tak snižují náklady firem ve srovnání s dnešními roztříštěnými a nepřehlednými standardy. 

Je toho hodně? Green0meter vám ušetří čas a zdroje 

Nefinanční reporting je pro mnohé stále zmatkem zkratek a často nejasných materiálů. Firmy, které chtějí investovat do udržitelnosti, čelí dodatečným nákladům, a první kroky jsou často náročné. Kromě časové a administrativní zátěže mohou firmy mít problémy s orientací v tématu kvůli nedostatku dat, kapacit a zkušeností, které jsou nezbytné pro informovaná strategická rozhodnutí s reálnými dopady. 
Aby firmy v celé EU splnily požadavky CSRD, budou muset shromažďovat a reportovat široké spektrum dat. Platforma Green0meter Studio pomáhá firmám automatizovaně sbírat informace pomocí API, dotazníků, analýzy faktur a veřejných dat. Následně hodnotí uhlíkovou stopu (Scope 1, 2, 3) a vytváří nefinanční reporty podle CSRD, GRI a SFDR. Dále připravuje zprávy a doporučení na míru, které vedou ke snížení uhlíkové stopy a podpoře cirkularity. 

Funguje to: Velká bankovní společnost působící v sedmi zemích ušetřila díky technologiím Green0meter Studio přibližně 1000 pracovních dnů na oddělení ESG během jednoho roku 

Využitím technologií nabízených Green0meter Studio může klient oficiálně vykazovat svou uhlíkovou stopu podle ISO 14064, vydávat nefinanční CSRD report podle ESRS standardů a identifikovat klíčové oblasti, ve kterých lze dosáhnout významných úspor nebo inovací v oblasti udržitelnosti pomocí doporučení umělé inteligence. Digitalizace celého procesu umožňuje sledovat pokrok a plánovat nezbytné kroky v oblasti udržitelnosti, stejně jako reagovat na rostoucí poptávku zákazníků a partnerů po udržitelných produktech a postupech. 

Začněte pracovat na svém CSRD reportu ještě dnes a získejte bezplatný demo přístup k platformě Green0meter 

author avatarAutor: Karel Kotoun

Buďme ve spojení!

arrow-down
Odesláním souhlasíte se všeobecnými smluvními podmínkami.

Další články

České obce každoročně přichází s novými nápady v environmentální oblasti, ať už se jedná o úspory energií, soběstačnost nebo inovativní technologie šetrné k životnímu prostředí. ČSOB takové iniciativy dlouhodobě podporuje, a proto i letos vyhlašuje ve spolupráci s mediálním domem Economia soutěž Zelená obec roku.

Od 1. října v EU platí nařízení CBAM. Co to znamená pro vaši firmu? V tomto článku objasňujeme důležité kroky a povinnosti, které přináší mechanismus CBAM, a to včetně toho, jak se připravit na nadcházející reportovací požadavky 

Udržitelnost v podnikání není pouhým trendem nebo legislativní povinností. Je to taky obchodní příležitost, která vytváří hodnotu nejen pro životní prostředí, ale taky i pro firmy: snižuje náklady nebo vytváří nové výnosy.   Cílem Green0meteru je maximálně usnadnit vaši cestu k udržitelnému podnikání: ušetřit váš čas a finance, a poskytnout na jednom místě řádu služeb, které vám pomohou měřit a snižovat dopad firmy na životní prostředí.

Množství skleníkových plynů v atmosféře neustále stoupá v důsledku lidské činnosti, což je hlavní příčinou změn klimatu. Negativní dopady, které přináší, již můžeme pocítit dnes, jejichž rozsah se však dramaticky zvýší v budoucnosti. To povede k extrémním výkyvům počasí, kolapsu ekosystémů a neobyvatelnosti některých světových regionů.

Výpočet uhlíkové stopy firmy je jedním z úkolů, který přichází s měnící se evropskou legislativou a implementací směrnice CSRD, která významně rozšiřuje povinný reporting firem. Požadavky legislativy reagují na pomalé tempo naplňování závazků stanovených Pařížskou dohodou a akcelerující dopady klimatických změn. V předchozím článku byla představena problematika výpočtu uhlíkové stopy firem v kategoriích Scope 1 a 2 – tedy emisí, které firma může ovlivnit přímo. Máte tedy vyhráno? 

V dnešním dynamicky se vyvíjejícím finančním světě se stává udržitelnost nejen etickou prioritou, ale také kritickým měřítkem hodnoty investic. V tomto článku přestavíme problematiku nařízení SFDR a řešení, které nabízí platforma Green0meter pro naplnění její požadavků.

Investiční záměry, které posunou firmu k novým příležitostem v oblasti udržitelného podnikání, zavedení úsporných opatření, které sníží uhlíkovou stopu firmy nebo spotřebu vody, nebo inovace v oblasti odpadového hospodářství, které povedou k šetrnému nakládání s přírodními zdroji.

Zelené financování se stává klíčovým tématem jak evropské, tak i národní legislativy v oblasti životního prostředí, kdy jednotlivé legislativní celky přispívají k naplnění cíle směřování finančních toků směrem k udržitelné transformaci ekonomiky.

Hledáte způsob, jak snížit své náklady na energie, přispět k ochraně životního prostředí, zlepšit své ESG scóre nebo environmentální výkon portfolia budov? Nejlepším začátkem jsou služby energetického poradenství, nebo energetický audit. Tyto dvě možné cesty ukážou na oblasti s největším potenciálem ke zlepšení v oblasti energetiky, a taky navrhnou úsporná opatření. V tomto článku se zaměříme na klíčové otázky spojené s energetickým poradenstvím a jeho výhodami pro firmy

Vyniknout mezi konkurencí, propagovat svůj výrobek pravdivě aniž byste riskovali nařčení z greenwashingu a plnit požadavky legislativy nebo vašich odběratelů. Jsou to vybrané výhody výpočtu uhlíkové stopy produktu (product carbon footprint). Jak a proč s tím může začít vaše firma? 

Co přesně znamená často skloňovaný pojem EU Taxonomie? Jedná se o společný slovník, který usnadní rozhodování investorům o tom, jaké aktivity považovat za udržitelné a jaké ne. Firmám, jejichž aktivity jsou v souladu s taxonomií, se otevírá široká škála investičních příležitostí.

Využití umělé inteligence (AI) celosvětově nabírá na síle v boji proti změně klimatu. Tato inovativní technologie může pomoci snížit emise uhlíku a podpořit udržitelnost. Green0meter, studio udržitelného designu a vývoje v České republice, se zavázalo podporovat udržitelná řešení a k dosažení tohoto cíle využívá technologii AI společnosti Microsoft.

Uhlíková stopa eventu

Když přemýšlíme o environmentálním dopadu akcí, naše myšlenky často směřují k papírovému odpadu z brožur, plastovému odpadu z vodních lahví a možná k spotřebě energie osvětlení a zvukové techniky. Existuje však mnohem větší dopad, který máme tendenci přehlížet: uhlíková stopa samotných účastníků akce.

V posledních letech jsme svědky dramatických změn v klimatu, což má dopad na celou řadu oblastí, včetně pojišťovnictví. Pojišťovny jsou nuceny čelit rostoucímu riziku způsobenému změnami klimatu a přizpůsobovat se nové realitě. A právě zde přichází na pomoc nový nástroj s názvem Green0meter.

Úspory energie hrají klíčovou roli v boji proti klimatickým změnám a udržitelnému rozvoji. Průmyslový a energetický sektor jsou zodpovědné za značnou část emisí skleníkových plynů, a proto je nezbytné, aby tyto odvětví přijala opatření ke snížení své uhlíkové stopy

V dnešní době je otázka udržitelnosti a odpovědnosti firem vůči životnímu prostředí, společnosti a vlastním zaměstnancům stále aktuálnější. Firmy, aby se přizpůsobily měnícím se legislativním požadavkům, musí mít jasný přehled o svém dopadu na planetu a komunitu. Pro firmy, které v této oblasti teprve začínají, není jednoduché se vyznat v problematice ESG a požadavcích nefinančního reportingu.