logo

Uhlíková stopa firmy: Jak začít?

Untitled Design

Množství skleníkových plynů v atmosféře neustále stoupá v důsledku lidské činnosti, což je hlavní příčinou změn klimatu. Negativní dopady, které přináší, již můžeme pocítit dnes, jejichž rozsah se však dramaticky zvýší v budoucnosti. To povede k extrémním výkyvům počasí, kolapsu ekosystémů a neobyvatelnosti některých světových regionů. To se však nemusí stát, pokud se tempo globálního oteplování udrží pod hranicí 1.5 stupně Celsia. 

Nezbytným krokem k dosažení tohoto cíle je snižování emisní náročnosti ekonomiky, její transformace a přechod na obnovitelné zdroje energie. Z tohoto důvodu Evropská unie přijala sadu nových legislativních opatření, která budou určovat pulz evropského podnikání v následujících dekádách. Tato transformace přináší řadu výzev, ale také příležitostí, kde firmy s pozitivním dopadem na životní prostředí získávají lepší přístup k financování, mají náskok před konkurencí nebo se vyhýbají negativním dopadům materiálové nebo energetické krize.  

Abychom dosáhli těchto pozitiv a poznali, jak jsme na tom s naším dopadem na životní prostředí, existuje základní nástroj – výpočet uhlíkové stopy firmy. V Green0meter například používáme nejrozšířenější metodu v Evropě - GHG Protocol Corporate Standard, která odpovídá ISO 14064. GHG protokol rozděluje emise do tří typů: Scope 1, 2 a 3, a vaše cesta může začít právě u výpočtu emisí ze Scope 1 a 2.

Scope 3 je věnovaný samostatný článek, kde se dozvíte o emisích,které jsou spojené s celým hodnotovým řetězcem firmy.

 Co jsou emise Scope 1 a Scope 2? 

Emise Scope 1 jsou přímé emise, které vznikají přímo při činnosti podniku. Jedná se například o emise z vytápění, pohonu vozidel nebo výroby. Sem spadají i procesní emise, které vznikají například při výrobě cementu.  

Emise Scope 2 jsou nepřímé emise, které vznikají při spotřebě energie nakupované od externích dodavatelů. Jedná se například o emise z výroby elektřiny, tepla nebo páry. U většiny firem tvoří jedinou položku množství nakoupených kWh. 

Carbon Footprint Scope 1-3

Začněte s námi a za týden již budete mít výsledek. 

Často pozorujeme v praxi, že report o emisích v tomto rozsahu stále častěji požaduje zahraniční centrála mezinárodní firmy nebo jiný odběratel. Ještě před několika lety byl výpočet uhlíkové stopy, i v těchto základních parametrech, nákladným a zdlouhavým procesem. Dnes však pozorujeme masivní zrychlení díky využití AI technologií.  

Naše služba výpočtu uhlíkové stopy v rozsahu Scope 1 a 2 je navržena tak, aby pomohla vaší společnosti přesně měřit a řídit emise uhlíku. Díky přístupu k naší platformě to zvládnete sami během třeba jediného týdne: naši odborníci vás provedou procesem sběru dat, společně to spočítáme, a výstupem bude report, který ukáže, jak si momentálně stojíte. Navíc vám poradíme, jak si zlepšit své výsledky v jednotlivých oblastech efektivně, rychle a za nízké náklady. 

Odhadovanou uhlíkovou stopu můžete znát dokonce během pár minut, stačí vyplnit několik základních údajů.

Pojďte to vyzkoušet!

author avatarAutor: Karel Kotoun

Buďme ve spojení!

arrow-down
Odesláním souhlasíte se všeobecnými smluvními podmínkami.

Další články

České obce každoročně přichází s novými nápady v environmentální oblasti, ať už se jedná o úspory energií, soběstačnost nebo inovativní technologie šetrné k životnímu prostředí. ČSOB takové iniciativy dlouhodobě podporuje, a proto i letos vyhlašuje ve spolupráci s mediálním domem Economia soutěž Zelená obec roku.

Od 1. října v EU platí nařízení CBAM. Co to znamená pro vaši firmu? V tomto článku objasňujeme důležité kroky a povinnosti, které přináší mechanismus CBAM, a to včetně toho, jak se připravit na nadcházející reportovací požadavky 

Udržitelnost v podnikání není pouhým trendem nebo legislativní povinností. Je to taky obchodní příležitost, která vytváří hodnotu nejen pro životní prostředí, ale taky i pro firmy: snižuje náklady nebo vytváří nové výnosy.   Cílem Green0meteru je maximálně usnadnit vaši cestu k udržitelnému podnikání: ušetřit váš čas a finance, a poskytnout na jednom místě řádu služeb, které vám pomohou měřit a snižovat dopad firmy na životní prostředí.

Výpočet uhlíkové stopy firmy je jedním z úkolů, který přichází s měnící se evropskou legislativou a implementací směrnice CSRD, která významně rozšiřuje povinný reporting firem. Požadavky legislativy reagují na pomalé tempo naplňování závazků stanovených Pařížskou dohodou a akcelerující dopady klimatických změn. V předchozím článku byla představena problematika výpočtu uhlíkové stopy firem v kategoriích Scope 1 a 2 – tedy emisí, které firma může ovlivnit přímo. Máte tedy vyhráno? 

V dnešním dynamicky se vyvíjejícím finančním světě se stává udržitelnost nejen etickou prioritou, ale také kritickým měřítkem hodnoty investic. V tomto článku přestavíme problematiku nařízení SFDR a řešení, které nabízí platforma Green0meter pro naplnění její požadavků.

Investiční záměry, které posunou firmu k novým příležitostem v oblasti udržitelného podnikání, zavedení úsporných opatření, které sníží uhlíkovou stopu firmy nebo spotřebu vody, nebo inovace v oblasti odpadového hospodářství, které povedou k šetrnému nakládání s přírodními zdroji.

Zelené financování se stává klíčovým tématem jak evropské, tak i národní legislativy v oblasti životního prostředí, kdy jednotlivé legislativní celky přispívají k naplnění cíle směřování finančních toků směrem k udržitelné transformaci ekonomiky.

Hledáte způsob, jak snížit své náklady na energie, přispět k ochraně životního prostředí, zlepšit své ESG scóre nebo environmentální výkon portfolia budov? Nejlepším začátkem jsou služby energetického poradenství, nebo energetický audit. Tyto dvě možné cesty ukážou na oblasti s největším potenciálem ke zlepšení v oblasti energetiky, a taky navrhnou úsporná opatření. V tomto článku se zaměříme na klíčové otázky spojené s energetickým poradenstvím a jeho výhodami pro firmy

Vyniknout mezi konkurencí, propagovat svůj výrobek pravdivě aniž byste riskovali nařčení z greenwashingu a plnit požadavky legislativy nebo vašich odběratelů. Jsou to vybrané výhody výpočtu uhlíkové stopy produktu (product carbon footprint). Jak a proč s tím může začít vaše firma? 

Co přesně znamená často skloňovaný pojem EU Taxonomie? Jedná se o společný slovník, který usnadní rozhodování investorům o tom, jaké aktivity považovat za udržitelné a jaké ne. Firmám, jejichž aktivity jsou v souladu s taxonomií, se otevírá široká škála investičních příležitostí.

Využití umělé inteligence (AI) celosvětově nabírá na síle v boji proti změně klimatu. Tato inovativní technologie může pomoci snížit emise uhlíku a podpořit udržitelnost. Green0meter, studio udržitelného designu a vývoje v České republice, se zavázalo podporovat udržitelná řešení a k dosažení tohoto cíle využívá technologii AI společnosti Microsoft.

Uhlíková stopa eventu

Když přemýšlíme o environmentálním dopadu akcí, naše myšlenky často směřují k papírovému odpadu z brožur, plastovému odpadu z vodních lahví a možná k spotřebě energie osvětlení a zvukové techniky. Existuje však mnohem větší dopad, který máme tendenci přehlížet: uhlíková stopa samotných účastníků akce.

V posledních letech jsme svědky dramatických změn v klimatu, což má dopad na celou řadu oblastí, včetně pojišťovnictví. Pojišťovny jsou nuceny čelit rostoucímu riziku způsobenému změnami klimatu a přizpůsobovat se nové realitě. A právě zde přichází na pomoc nový nástroj s názvem Green0meter.

Nová směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o nefinančním reportování vejde dle současných předpokladů v platnost v roce 2024, datum prvního reportu se ale bude lišit podle typu firmy

Úspory energie hrají klíčovou roli v boji proti klimatickým změnám a udržitelnému rozvoji. Průmyslový a energetický sektor jsou zodpovědné za značnou část emisí skleníkových plynů, a proto je nezbytné, aby tyto odvětví přijala opatření ke snížení své uhlíkové stopy

V dnešní době je otázka udržitelnosti a odpovědnosti firem vůči životnímu prostředí, společnosti a vlastním zaměstnancům stále aktuálnější. Firmy, aby se přizpůsobily měnícím se legislativním požadavkům, musí mít jasný přehled o svém dopadu na planetu a komunitu. Pro firmy, které v této oblasti teprve začínají, není jednoduché se vyznat v problematice ESG a požadavcích nefinančního reportingu.