logo

Udržitelnost ve financích: jak nařízení SFDR mění pravidla hry a jak Vám může Green0meter pomoci

Untitled Design (7)

V dnešním dynamicky se vyvíjejícím finančním světě se stává udržitelnost nejen etickou prioritou, ale také kritickým měřítkem hodnoty investic. V tomto článku přestavíme problematiku nařízení SFDR a řešení, které nabízí platforma Green0meter pro naplnění její požadavků.  
SFDR je další zkratkou z abecedy řešení, která má vést Evropskou unii k uhlíkové neutralitě do roku 2050. Jedná se o Sustainable Finance Disclosure Regulation, neboli nařízení Evropského parlamentu a Rady EU o zveřejňování informací souvisejících s udržitelností v oblasti finančních služeb, které je uplatňováno od roku 2021. 
SFDR bylo přijato, aby sjednotilo pravidla transparentnosti pro účastníky finančního trhu a finanční poradce, zejména v oblasti toho, jak zahrnují environmentální, sociální faktory a faktory řádné správy (ESG) do svých investičních rozhodnutí a finančního poradenství. Cílem je zajištění jasného přehledu o jejich ambicích v oblasti udržitelnosti a zabránění falešné prezentaci finančních produktů jako ekologicky šetrných, pokud tak ve skutečnosti nejsou.  
 Nařízení stimuluje aktéry na finančním trhu dělat strategická rozhodnutí a transparentně je sdílet. Díky tomu mají investoři lepší a srovnatelné informace o udržitelnosti a mohou činit informovaná rozhodnutí. S tímto přístupem se finanční sektor stává více zodpovědným, disciplinovaným a efektivním, což povzbuzuje konkurenceschopnost v rychle rostoucím oboru udržitelného financování. 

Jaké jsou klíčové požadavky SFDR pro aktéry na finančním trhu? 

Nařízení výrazně rozlišuje vnější rizika spojená s udržitelností, což jsou události v oblasti ESG, které by mohly významně negativně ovlivnit hodnotu investice, od nepřiznivých dopadů na udržitelnost v důsledku investic. Zároveň nařízení upřesňuje potenciální pozitivní dopady investic na udržitelnost. 
Z toho důvodu účastníci finančního trhu nově mají povinnost zveřejňovat na svých webových stránkách a v předsmluvní dokumentaci následující informace: 
- informace o tom, jak hodnotí negativní dopady svých business modelů, zejména hlavní negativní externality investičních rozhodnutí nebo finančního poradenství na udržitelnost a faktory ESG (tzv. PAI report, Principal Adverse Impact),  
- informace vysvětlující, proč se domnívají, že neexistuje žádný takový negativní dopad,  
- jak účastníci finančního trhu začleňují rizika týkající se udržitelnosti do svých procesů investičního rozhodování a finančního poradenství,  
- a jak jejich zásady odměňování jsou konzistentní se začleňováním rizik týkajících se udržitelnosti. 

Transparentnost finančních produktů: rozdíl mezi světle-zelenými a tmavě-zelenými investicemi

 Nařízení SFDR ve své podstatě sleduje podobné cíle jako CSRD nebo EU Taxonomie: snahou zákonodárců je vytvořit společný slovník v oblasti udržitelnosti, jelikož v předchozích letech bylo velmi náročné rozlišit, zda některé finanční produkty nebo investice mohou být považovány za udržitelné nebo se jedná o greenwashing, zabalený do líbivých tvrzení a zeleno-hnědého designu.  
Z toho důvodu nařízení SFDR sleduje udržitelné finanční produkty a nastavuje jejich klasifikaci dle rozdílného stupně ambicí:  finanční produkty, které prosazují environmentální a sociální vlastnosti, jsou nyní označovány za "světle zelené", pokud tyto charakteristiky představují jednu z hlavních funkcí produktu,  naopak produkty, které mají udržitelný investiční cíl, jako je například snížení emisí skleníkových plynů, se nyní označují za "tmavě zelené". 
Obě kategorie finančních produktů musí ve předsmluvní dokumentaci a na svých webových stránkách vysvětlit, jak budou dosahovat svého dopadu. Pokud účastník finančního trhu, například investiční fond, nebude chtít začleňovat tyto politiky a zabývat se udržitelnými investicemi, bude označen jako šedý. Takový fond musí tyto informace začlenit do svých stanov a hlavně nesmí používat tvrzení o udržitelnosti na svých webových stránkách či v marketingových materiálech. Šedé fondy nebo finanční produkty nejsou dále nijak limitované; nicméně lze očekávat, že budou mít menší zájem bank či asset manažerů, kteří už dnes sledují Green Asset Ratio, tedy poměr udržitelných aktiv k celkovým aktivům instituce. 

Příklad: Jaké povinnosti plynou pro světlo-zelené a tmavě-zelené investiční fondy? 

Fond může být považován za světlo-zelený, pokud: - prosazuje pozitivní environmentální nebo sociální vlastnosti (SFDR v tomto případě nedefinuje tyto charakteristiky, definuje je samotný fond), 
- má nastavenou vnitřní metodologii měření těchto dopadů a jejich zmírňování, 
- splňuje potřebné informační povinnosti dle EU Taxonomy (interní politika udržitelnosti, informační povinnost na webu, od roku 2023 pravidelný reporting na základě stanovených kritérií regulačních technických norem). 
Fond může být považován za tmavě-zelený, pokud navíc má jako svůj cíl aktivní udržitelné investování a/nebo snižování uhlíkové stopy prostřednictvím svých aktiv. Tmavě-zelené fondy podléhají přísnější regulaci a auditu. Ve svých závěrečných zprávách musí zveřejňovat informace o celkovém dopadu svých finančních produktů na udržitelnost s pomocí odpovídajících indikátorů. 
Ilustračně, u nemovitostního fondu může být jakákoliv investice či půjčka na stavbu či správu budovy s horší třídou energetické efektivity než třída "B" považována za porušení předpisů SFDR a tedy za greenwashing. Tmavě-zelená kategorie tak garantuje směrování finančních toků přímo k aktivnímu zlepšení environmentálních či sociálních ukazatelů ve společnosti. 

S čím vám může pomoct Green0meter? 

Green0meter přináší inovativní řešení digitální SFDR platformy pro vaši společnost. Zde můžete sbírat a spravovat svoje data, vypočítat benchmarkové hodnoty a prostřednictvím automatizovaných procesů připravit v několika kliknutích texty pro potřebné dokumenty (PAI report, KIT, Statut, Politika udržitelnosti a další). 
Green0meter připravuje řešení na míru a nastavuje fungování platformy dle vašich současných i budoucích potřeb. Vše nastavíme na workshopu s klíčovými uživateli, kde vyladíme proces sběru dat a užívání platformy. Poté spočítáme skóre udržitelnosti jednotlivých aktiv, např. nemovitostí nebo dluhopisů, pomocí ESG dotazníku. Kvartálně sledujeme tyto hodnoty, spočítáme ESG rizika a reportujeme. Navíc, u jednotlivých aktiv dokážeme ad hoc vygenerovat jejich ESG reporty a analyzovat jejich soulad s EU Taxonomií. 
V rámci SFDR platformy se velkému zájmu našich zákazníků těší služba benchmarkingu jednotlivých aktiv, např. budov, z hlediska jejich environmentálního výkonu. Díky naší databázi s údaji o stovkách budov, která zahrnuje jak anonymizovaná data, tak informace z veřejně dostupných zdrojů, máme k dispozici benchmarky pro různé typy budov (obchodní centra, kancelářské prostory, sklady, chlazené sklady atd.). Tyto benchmarky vám poskytnou přehled o tom, jak na tom jsou vaše budovy v porovnání s ostatními, a na co byste se měli zaměřit, chcete-li zlepšit své celkové skóre. 


Kontaktujte nás a výzkoušejte možnosti, které nabízí SFDR platforma Green0metru  

author avatarAutor: Karel Kotoun

Buďme ve spojení!

arrow-down
Odesláním souhlasíte se všeobecnými smluvními podmínkami.

Další články

České obce každoročně přichází s novými nápady v environmentální oblasti, ať už se jedná o úspory energií, soběstačnost nebo inovativní technologie šetrné k životnímu prostředí. ČSOB takové iniciativy dlouhodobě podporuje, a proto i letos vyhlašuje ve spolupráci s mediálním domem Economia soutěž Zelená obec roku.

Od 1. října v EU platí nařízení CBAM. Co to znamená pro vaši firmu? V tomto článku objasňujeme důležité kroky a povinnosti, které přináší mechanismus CBAM, a to včetně toho, jak se připravit na nadcházející reportovací požadavky 

Udržitelnost v podnikání není pouhým trendem nebo legislativní povinností. Je to taky obchodní příležitost, která vytváří hodnotu nejen pro životní prostředí, ale taky i pro firmy: snižuje náklady nebo vytváří nové výnosy.   Cílem Green0meteru je maximálně usnadnit vaši cestu k udržitelnému podnikání: ušetřit váš čas a finance, a poskytnout na jednom místě řádu služeb, které vám pomohou měřit a snižovat dopad firmy na životní prostředí.

Množství skleníkových plynů v atmosféře neustále stoupá v důsledku lidské činnosti, což je hlavní příčinou změn klimatu. Negativní dopady, které přináší, již můžeme pocítit dnes, jejichž rozsah se však dramaticky zvýší v budoucnosti. To povede k extrémním výkyvům počasí, kolapsu ekosystémů a neobyvatelnosti některých světových regionů.

Výpočet uhlíkové stopy firmy je jedním z úkolů, který přichází s měnící se evropskou legislativou a implementací směrnice CSRD, která významně rozšiřuje povinný reporting firem. Požadavky legislativy reagují na pomalé tempo naplňování závazků stanovených Pařížskou dohodou a akcelerující dopady klimatických změn. V předchozím článku byla představena problematika výpočtu uhlíkové stopy firem v kategoriích Scope 1 a 2 – tedy emisí, které firma může ovlivnit přímo. Máte tedy vyhráno? 

Investiční záměry, které posunou firmu k novým příležitostem v oblasti udržitelného podnikání, zavedení úsporných opatření, které sníží uhlíkovou stopu firmy nebo spotřebu vody, nebo inovace v oblasti odpadového hospodářství, které povedou k šetrnému nakládání s přírodními zdroji.

Zelené financování se stává klíčovým tématem jak evropské, tak i národní legislativy v oblasti životního prostředí, kdy jednotlivé legislativní celky přispívají k naplnění cíle směřování finančních toků směrem k udržitelné transformaci ekonomiky.

Hledáte způsob, jak snížit své náklady na energie, přispět k ochraně životního prostředí, zlepšit své ESG scóre nebo environmentální výkon portfolia budov? Nejlepším začátkem jsou služby energetického poradenství, nebo energetický audit. Tyto dvě možné cesty ukážou na oblasti s největším potenciálem ke zlepšení v oblasti energetiky, a taky navrhnou úsporná opatření. V tomto článku se zaměříme na klíčové otázky spojené s energetickým poradenstvím a jeho výhodami pro firmy

Vyniknout mezi konkurencí, propagovat svůj výrobek pravdivě aniž byste riskovali nařčení z greenwashingu a plnit požadavky legislativy nebo vašich odběratelů. Jsou to vybrané výhody výpočtu uhlíkové stopy produktu (product carbon footprint). Jak a proč s tím může začít vaše firma? 

Co přesně znamená často skloňovaný pojem EU Taxonomie? Jedná se o společný slovník, který usnadní rozhodování investorům o tom, jaké aktivity považovat za udržitelné a jaké ne. Firmám, jejichž aktivity jsou v souladu s taxonomií, se otevírá široká škála investičních příležitostí.

Využití umělé inteligence (AI) celosvětově nabírá na síle v boji proti změně klimatu. Tato inovativní technologie může pomoci snížit emise uhlíku a podpořit udržitelnost. Green0meter, studio udržitelného designu a vývoje v České republice, se zavázalo podporovat udržitelná řešení a k dosažení tohoto cíle využívá technologii AI společnosti Microsoft.

Uhlíková stopa eventu

Když přemýšlíme o environmentálním dopadu akcí, naše myšlenky často směřují k papírovému odpadu z brožur, plastovému odpadu z vodních lahví a možná k spotřebě energie osvětlení a zvukové techniky. Existuje však mnohem větší dopad, který máme tendenci přehlížet: uhlíková stopa samotných účastníků akce.

V posledních letech jsme svědky dramatických změn v klimatu, což má dopad na celou řadu oblastí, včetně pojišťovnictví. Pojišťovny jsou nuceny čelit rostoucímu riziku způsobenému změnami klimatu a přizpůsobovat se nové realitě. A právě zde přichází na pomoc nový nástroj s názvem Green0meter.

Nová směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o nefinančním reportování vejde dle současných předpokladů v platnost v roce 2024, datum prvního reportu se ale bude lišit podle typu firmy

Úspory energie hrají klíčovou roli v boji proti klimatickým změnám a udržitelnému rozvoji. Průmyslový a energetický sektor jsou zodpovědné za značnou část emisí skleníkových plynů, a proto je nezbytné, aby tyto odvětví přijala opatření ke snížení své uhlíkové stopy

V dnešní době je otázka udržitelnosti a odpovědnosti firem vůči životnímu prostředí, společnosti a vlastním zaměstnancům stále aktuálnější. Firmy, aby se přizpůsobily měnícím se legislativním požadavkům, musí mít jasný přehled o svém dopadu na planetu a komunitu. Pro firmy, které v této oblasti teprve začínají, není jednoduché se vyznat v problematice ESG a požadavcích nefinančního reportingu.