logo

ESG Scan od Green0meter: získejte rychlý přehled o dopadech vašeho podnikání

Untitled Design 12

V dnešní době je otázka udržitelnosti a odpovědnosti firem vůči životnímu prostředí, společnosti a vlastním zaměstnancům stále aktuálnější. Firmy, aby se přizpůsobily měnícím se legislativním požadavkům, musí mít jasný přehled o svém dopadu na planetu a komunitu. Pro firmy, které v této oblasti teprve začínají, není jednoduché se vyznat v problematice ESG a požadavcích nefinančního reportingu. Pomoci může rychlý ESG Scan od Green0meter. 

Co je ESG Scan? 


Jedná se o inovativní nástroj, který firmám pomáhá zorientovat se v oblasti ESG a reportingu udržitelnosti rychle, efektivně a bez nutnosti nákladného sběru rozsáhlých dat. Pokud děláte své první kroky na cestě k udržitelnosti, vztahují se na vás požadavky CSRD nebo po vás ESG přehled vyžaduje odběratel, není třeba rovnou objednávat komplexní poradenské služby. Nejprve můžete rychle zmapovat svůj dopad v klíčových oblastech ESG, tedy environmentálních, sociálních a správních aspektech svého podnikání. 
ESG Scan představuje krátký dotazník, který je sestaven dle metodologie GRI (Global Reporting Initiative). Tato metodologie je mezinárodně uznávaným standardem pro reporting o udržitelnosti, který využívá 78 % z 250 největších světových společností. GRI standardy jsou zároveň kredibilní metrikou, na základě které byly vyvinuty povinné standardy reportingu udržitelnosti ESRS, přijaté Evropskou unií. 

Krátký dotazník vám rychle ukáže, jak si stojíte v jednotlivých oblastech 


ESG Scan začíná vyplněním dotazníku, který se zaměřuje na klíčové aspekty dopadu vašeho podnikání v oblastech E, S a G. Nemusíte ani poskytovat data o své uhlíkové stopě, pokud je nemáte, nebo teprve se ji chystáte spočítat. Odhadneme váš klimatický dopad na základě sektorového průměru ve vašem odvětví. Díky tomu vyplnění dotazníku vám nezabere více než 15 minut. 
Výsledkem bude report, který ukáže, jak si dnes stojíte v jednotlivých oblastech, a také vám poskytne sadu doporučení, jak vaše firma může zlepšit svůj pozitivní dopad, snížit uhlíkovou stopu nebo vytvořit lepší prostředí pro své kolegy. Další velkou výhodou je, že veškerá data vám zůstanou v prostředí naší platformy, takže díky tomu můžete za rok porovnat progres vaší firmy oproti začátku. 
ESG Scan je perfektním nástrojem, který vám pomůže se zorientovat v problematice ESG, zjistit, na jaké oblasti bude nezbytné se zaměřit nebo jaký typ dat bude nutné v budoucnosti sbírat. Díky doporučeným krokům můžete snadno testovat jednotlivá opatření ke zvyšování pozitivního dopadu vašeho podnikání a vyhodnocovat jejich úspěšnost. 


Vyzkoušejte ESG Scan na platformě Green0meter a objevte potenciál udržitelnosti vašeho podnikání. Získejte sedmidenní demo přístup zdarma

author avatarAutor: Karel Kotoun

Buďme ve spojení!

arrow-down
Odesláním souhlasíte se všeobecnými smluvními podmínkami.

Další články

České obce každoročně přichází s novými nápady v environmentální oblasti, ať už se jedná o úspory energií, soběstačnost nebo inovativní technologie šetrné k životnímu prostředí. ČSOB takové iniciativy dlouhodobě podporuje, a proto i letos vyhlašuje ve spolupráci s mediálním domem Economia soutěž Zelená obec roku.

Od 1. října v EU platí nařízení CBAM. Co to znamená pro vaši firmu? V tomto článku objasňujeme důležité kroky a povinnosti, které přináší mechanismus CBAM, a to včetně toho, jak se připravit na nadcházející reportovací požadavky 

Udržitelnost v podnikání není pouhým trendem nebo legislativní povinností. Je to taky obchodní příležitost, která vytváří hodnotu nejen pro životní prostředí, ale taky i pro firmy: snižuje náklady nebo vytváří nové výnosy.   Cílem Green0meteru je maximálně usnadnit vaši cestu k udržitelnému podnikání: ušetřit váš čas a finance, a poskytnout na jednom místě řádu služeb, které vám pomohou měřit a snižovat dopad firmy na životní prostředí.

Množství skleníkových plynů v atmosféře neustále stoupá v důsledku lidské činnosti, což je hlavní příčinou změn klimatu. Negativní dopady, které přináší, již můžeme pocítit dnes, jejichž rozsah se však dramaticky zvýší v budoucnosti. To povede k extrémním výkyvům počasí, kolapsu ekosystémů a neobyvatelnosti některých světových regionů.

Výpočet uhlíkové stopy firmy je jedním z úkolů, který přichází s měnící se evropskou legislativou a implementací směrnice CSRD, která významně rozšiřuje povinný reporting firem. Požadavky legislativy reagují na pomalé tempo naplňování závazků stanovených Pařížskou dohodou a akcelerující dopady klimatických změn. V předchozím článku byla představena problematika výpočtu uhlíkové stopy firem v kategoriích Scope 1 a 2 – tedy emisí, které firma může ovlivnit přímo. Máte tedy vyhráno? 

V dnešním dynamicky se vyvíjejícím finančním světě se stává udržitelnost nejen etickou prioritou, ale také kritickým měřítkem hodnoty investic. V tomto článku přestavíme problematiku nařízení SFDR a řešení, které nabízí platforma Green0meter pro naplnění její požadavků.

Investiční záměry, které posunou firmu k novým příležitostem v oblasti udržitelného podnikání, zavedení úsporných opatření, které sníží uhlíkovou stopu firmy nebo spotřebu vody, nebo inovace v oblasti odpadového hospodářství, které povedou k šetrnému nakládání s přírodními zdroji.

Zelené financování se stává klíčovým tématem jak evropské, tak i národní legislativy v oblasti životního prostředí, kdy jednotlivé legislativní celky přispívají k naplnění cíle směřování finančních toků směrem k udržitelné transformaci ekonomiky.

Hledáte způsob, jak snížit své náklady na energie, přispět k ochraně životního prostředí, zlepšit své ESG scóre nebo environmentální výkon portfolia budov? Nejlepším začátkem jsou služby energetického poradenství, nebo energetický audit. Tyto dvě možné cesty ukážou na oblasti s největším potenciálem ke zlepšení v oblasti energetiky, a taky navrhnou úsporná opatření. V tomto článku se zaměříme na klíčové otázky spojené s energetickým poradenstvím a jeho výhodami pro firmy

Vyniknout mezi konkurencí, propagovat svůj výrobek pravdivě aniž byste riskovali nařčení z greenwashingu a plnit požadavky legislativy nebo vašich odběratelů. Jsou to vybrané výhody výpočtu uhlíkové stopy produktu (product carbon footprint). Jak a proč s tím může začít vaše firma? 

Co přesně znamená často skloňovaný pojem EU Taxonomie? Jedná se o společný slovník, který usnadní rozhodování investorům o tom, jaké aktivity považovat za udržitelné a jaké ne. Firmám, jejichž aktivity jsou v souladu s taxonomií, se otevírá široká škála investičních příležitostí.

Využití umělé inteligence (AI) celosvětově nabírá na síle v boji proti změně klimatu. Tato inovativní technologie může pomoci snížit emise uhlíku a podpořit udržitelnost. Green0meter, studio udržitelného designu a vývoje v České republice, se zavázalo podporovat udržitelná řešení a k dosažení tohoto cíle využívá technologii AI společnosti Microsoft.

Uhlíková stopa eventu

Když přemýšlíme o environmentálním dopadu akcí, naše myšlenky často směřují k papírovému odpadu z brožur, plastovému odpadu z vodních lahví a možná k spotřebě energie osvětlení a zvukové techniky. Existuje však mnohem větší dopad, který máme tendenci přehlížet: uhlíková stopa samotných účastníků akce.

V posledních letech jsme svědky dramatických změn v klimatu, což má dopad na celou řadu oblastí, včetně pojišťovnictví. Pojišťovny jsou nuceny čelit rostoucímu riziku způsobenému změnami klimatu a přizpůsobovat se nové realitě. A právě zde přichází na pomoc nový nástroj s názvem Green0meter.

Nová směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o nefinančním reportování vejde dle současných předpokladů v platnost v roce 2024, datum prvního reportu se ale bude lišit podle typu firmy

Úspory energie hrají klíčovou roli v boji proti klimatickým změnám a udržitelnému rozvoji. Průmyslový a energetický sektor jsou zodpovědné za značnou část emisí skleníkových plynů, a proto je nezbytné, aby tyto odvětví přijala opatření ke snížení své uhlíkové stopy