logo

Zelené financování může pomoct vaší firmě dosáhnout udržitelné budoucnosti. Jak na něj?

Untitled Design (5)

Klimatické změny se stávají klíčovým politickým a ekonomickým problémem naší doby, tento status bude přetrvávat i dlouhodobě v budoucnosti. Po celém světě začínají vládní orgány, investoři, firmy a běžní lidé řešit tento environmentální problém, a hlavní důraz je kladen na dekarbonizaci ekonomiky. Přechod k ekologické, nízkouhlíkové ekonomice však vyžaduje mimořádný příliv nového kapitálu, zejména prostřednictvím zeleného financování, na podporu iniciativ, které snižují emise skleníkových plynů a pomáhají se přizpůsobit dopadům změny klimatu. Proto je nezbytné pochopit význam zeleného financování, které bude motorem těchto změn. 

Co je zelené financování? 

Zelené financování označuje financování projektů, iniciativ nebo technologií, které mají pozitivní dopad na životní prostředí. Může to zahrnovat financování obnovitelných zdrojů energie, projektů na zvýšení energetické účinnosti, zalesňování, projektů pro zachování biodiverzity a mnoha dalších typů ekologicky příznivých aktivit. Zelené financování může probíhat formou půjček, grantů, dluhopisů, akcií nebo jiných finančních nástrojů. 

Proč by se firmy měly o ně zajímat? 

Zelené financování se stává klíčovým tématem jak evropské, tak i národní legislativy v oblasti životního prostředí, kdy jednotlivé legislativní celky přispívají k naplnění cíle směřování finančních toků směrem k udržitelné transformaci ekonomiky. Požadavky na ESG reporting dle ESRS standardů jsou nezbytné proto, aby banky a investiční aktéři mohly posoudit potenciální recipienty financí z hlediska jejich příspěvku k udržitelnosti. I opačným směrem, směrnice SFDR jasně stanovuje parametry udržitelnosti portfolia pro banky a investiční fondy, kdy je rozděluje na tmavě a světlozelené, dle míry udržitelnosti jejich investic. To vše podporuje EU Taxonomie, která vytváří společný slovník pro aktéry na finančním trhu a ukazuje, co lze považovat za skutečně udržitelnou ekonomickou aktivitu, naplňující požadavky Zelené dohody pro Evropu. Připravuje se i legislativa v oblasti tzv. zelených dluhopisů. Ty, například, jako první finanční instituce v České republice, už emitovala v květnu 2023 ČSOB, a to ve výši 1 miliardy korun.

Rozsah změn na legislativním poli a environmentálních hrozeb pro společnost a ekonomiku klade na stůl otázku udržitelnosti podnikání firem a nutí je zvažovat transformaci svého podnikání, nebo snižování jeho energetické nebo materiálové náročnosti už dnes. Dopady rostoucích cen energie, geopolitického rozměru energetické politiky a nedostatku kritických surovin (anebo i méně vzácných materiálů, než jsou lithium a tantal – může se jednat o dřevo nebo písek, které globálně a v ČR ubývají) cítíme už dnes, v budoucnosti se však může jednat o faktory existenční. 

Připravte se na zelené finance: kde je najít a jak je získat?  

Zelené investice mají napomoci firmám získat prostředky na adaptaci svého podnikání těmto výzvám. Poskytují však často atraktivnější úrokové sazby a umožňují dosáhnout vyššího objemu kapitálu. Kromě toho nabízí řada příležitostí evropské dotace, poskytující rozsáhlé finanční prostředky na udržitelné projekty i v rámci post-koronavirového restartu ekonomiky. O dotacích si můžete přečíst více dopodrobna v dalším článku.  

Kromě dotací, Evropská Unie naplňuje své cíle v oblasti ochrany klimatu i prostřednictvím Evropské investiční banky, která si na kapitálových trzích půjčuje peníze a následně je za výhodných podmínek poskytuje ve formě úvěrů na projekty i v oblasti udržitelnosti. Na národní úrovni je pak zajímavým zdrojem kapitálu Národní rozvojová banka, která financuje projekty podporující udržitelnou transformaci ekonomiky uhelných regionů, nebo financuje úsporná opatření ve firmách. 
Další aktéři na finančním trhu již dnes připravují programy udržitelného financování. Příkladem může být program ČSOB Sustainable Finance Program pro podnikatelé, kteří chtějí zavádět principy udržitelnosti ve svém podnikání nebo úsporné změny v provozu. Zvýhodněné financování lze využít např. na instalaci fotovoltaiky, tepelných čerpadel či zařízení na energetické využívání odpadu, na investice do zlepšení energetické účinnosti nebo třeba na udržitelné zemědělství a ekologickou dopravu. 

Díky ČSOB a Green0meter získáte konkrétní řešení šité na míru vaším obchodním procesům a potřebám  

Výčet možností udržitelného financování zdaleka nekončí jmenovanými výše finančními aktéry. Získat detailní přehled aktuálních příležitostí pomůže ČSOB Advisory, která vám poskytne na míru připravenou analýza možností zvýhodněného financování, jako jsou například úvěrové a záruční programy EIB, EIF, CEB, NRB nebo financování prostřednictvím zelených bondů. 
Green0meter ve spolupráci s ČSOB Advisory poskytuje služby, které jsou pro získání zelených financí nezbytné: například udržitelnost investičního záměru musí být posouzena v souladu s EU Taxonomii. Usnadníme vám to díky propracovanému Taxonomy Checku, který vám ušetří čas a ukáže, zda váš záměr je kvalifikován jako udržitelný dle aktuální evropské legislativy. Uhlíková stopa firmy je rovněž často vyžadovaným údajem, který jednoduše získáte v rámci naší platformy. Navíc, pro klienty ČSOB je výpočet v rámci Scope 1 a 2 kompletně zdarma. V rámci platformy Green0meter pak svoje data můžete spravovat dlouhodobě a mít tak efektivní přehled o účinnosti zavedených opatření.  
Bez externí pomoci odborníků dosáhnout na zelené finance nemusí byt jednoduché. Je nezbytné však mít na mysli, že zelené financování je výhodnější a díky němu můžete financovat kroky, které zajistí udržitelnost vašeho podnikání do budoucna.  

Začněte cestu k zelenému financování ještě dnes 

author avatarAutor: Karel Kotoun

Buďme ve spojení!

arrow-down
Odesláním souhlasíte se všeobecnými smluvními podmínkami.

Další články

České obce každoročně přichází s novými nápady v environmentální oblasti, ať už se jedná o úspory energií, soběstačnost nebo inovativní technologie šetrné k životnímu prostředí. ČSOB takové iniciativy dlouhodobě podporuje, a proto i letos vyhlašuje ve spolupráci s mediálním domem Economia soutěž Zelená obec roku.

Od 1. října v EU platí nařízení CBAM. Co to znamená pro vaši firmu? V tomto článku objasňujeme důležité kroky a povinnosti, které přináší mechanismus CBAM, a to včetně toho, jak se připravit na nadcházející reportovací požadavky 

Udržitelnost v podnikání není pouhým trendem nebo legislativní povinností. Je to taky obchodní příležitost, která vytváří hodnotu nejen pro životní prostředí, ale taky i pro firmy: snižuje náklady nebo vytváří nové výnosy.   Cílem Green0meteru je maximálně usnadnit vaši cestu k udržitelnému podnikání: ušetřit váš čas a finance, a poskytnout na jednom místě řádu služeb, které vám pomohou měřit a snižovat dopad firmy na životní prostředí.

Množství skleníkových plynů v atmosféře neustále stoupá v důsledku lidské činnosti, což je hlavní příčinou změn klimatu. Negativní dopady, které přináší, již můžeme pocítit dnes, jejichž rozsah se však dramaticky zvýší v budoucnosti. To povede k extrémním výkyvům počasí, kolapsu ekosystémů a neobyvatelnosti některých světových regionů.

Výpočet uhlíkové stopy firmy je jedním z úkolů, který přichází s měnící se evropskou legislativou a implementací směrnice CSRD, která významně rozšiřuje povinný reporting firem. Požadavky legislativy reagují na pomalé tempo naplňování závazků stanovených Pařížskou dohodou a akcelerující dopady klimatických změn. V předchozím článku byla představena problematika výpočtu uhlíkové stopy firem v kategoriích Scope 1 a 2 – tedy emisí, které firma může ovlivnit přímo. Máte tedy vyhráno? 

V dnešním dynamicky se vyvíjejícím finančním světě se stává udržitelnost nejen etickou prioritou, ale také kritickým měřítkem hodnoty investic. V tomto článku přestavíme problematiku nařízení SFDR a řešení, které nabízí platforma Green0meter pro naplnění její požadavků.

Investiční záměry, které posunou firmu k novým příležitostem v oblasti udržitelného podnikání, zavedení úsporných opatření, které sníží uhlíkovou stopu firmy nebo spotřebu vody, nebo inovace v oblasti odpadového hospodářství, které povedou k šetrnému nakládání s přírodními zdroji.

Hledáte způsob, jak snížit své náklady na energie, přispět k ochraně životního prostředí, zlepšit své ESG scóre nebo environmentální výkon portfolia budov? Nejlepším začátkem jsou služby energetického poradenství, nebo energetický audit. Tyto dvě možné cesty ukážou na oblasti s největším potenciálem ke zlepšení v oblasti energetiky, a taky navrhnou úsporná opatření. V tomto článku se zaměříme na klíčové otázky spojené s energetickým poradenstvím a jeho výhodami pro firmy

Vyniknout mezi konkurencí, propagovat svůj výrobek pravdivě aniž byste riskovali nařčení z greenwashingu a plnit požadavky legislativy nebo vašich odběratelů. Jsou to vybrané výhody výpočtu uhlíkové stopy produktu (product carbon footprint). Jak a proč s tím může začít vaše firma? 

Co přesně znamená často skloňovaný pojem EU Taxonomie? Jedná se o společný slovník, který usnadní rozhodování investorům o tom, jaké aktivity považovat za udržitelné a jaké ne. Firmám, jejichž aktivity jsou v souladu s taxonomií, se otevírá široká škála investičních příležitostí.

Využití umělé inteligence (AI) celosvětově nabírá na síle v boji proti změně klimatu. Tato inovativní technologie může pomoci snížit emise uhlíku a podpořit udržitelnost. Green0meter, studio udržitelného designu a vývoje v České republice, se zavázalo podporovat udržitelná řešení a k dosažení tohoto cíle využívá technologii AI společnosti Microsoft.

Uhlíková stopa eventu

Když přemýšlíme o environmentálním dopadu akcí, naše myšlenky často směřují k papírovému odpadu z brožur, plastovému odpadu z vodních lahví a možná k spotřebě energie osvětlení a zvukové techniky. Existuje však mnohem větší dopad, který máme tendenci přehlížet: uhlíková stopa samotných účastníků akce.

V posledních letech jsme svědky dramatických změn v klimatu, což má dopad na celou řadu oblastí, včetně pojišťovnictví. Pojišťovny jsou nuceny čelit rostoucímu riziku způsobenému změnami klimatu a přizpůsobovat se nové realitě. A právě zde přichází na pomoc nový nástroj s názvem Green0meter.

Nová směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o nefinančním reportování vejde dle současných předpokladů v platnost v roce 2024, datum prvního reportu se ale bude lišit podle typu firmy

Úspory energie hrají klíčovou roli v boji proti klimatickým změnám a udržitelnému rozvoji. Průmyslový a energetický sektor jsou zodpovědné za značnou část emisí skleníkových plynů, a proto je nezbytné, aby tyto odvětví přijala opatření ke snížení své uhlíkové stopy

V dnešní době je otázka udržitelnosti a odpovědnosti firem vůči životnímu prostředí, společnosti a vlastním zaměstnancům stále aktuálnější. Firmy, aby se přizpůsobily měnícím se legislativním požadavkům, musí mít jasný přehled o svém dopadu na planetu a komunitu. Pro firmy, které v této oblasti teprve začínají, není jednoduché se vyznat v problematice ESG a požadavcích nefinančního reportingu.